Működési idő - fröccsöntési ciklus

- 2022-09-01-

Működési idő - fröccsöntési ciklus


A fröccsöntés folyamatkörülményeit a Huanke Precision hivatalos honlapján ismertették. A Huanke Precision ma továbbra is egy másik fontos, a fröccsöntött alkatrészek minőségét befolyásoló tényezőről fog beszélni: a hatásidőről, vagyis a műanyag termékek fröccsöntési ciklusáról.

A fröccsöntési ciklus a fröccsöntési folyamat befejezéséhez szükséges időre vonatkozik, amely magában foglalja a fröccsöntési folyamat teljes idejét. Az öntési ciklus közvetlenül befolyásolja a termelés hatékonyságát és a berendezések kihasználtságát.



A teljes formázási ciklusban a befecskendezési idő és a hűtési idő a legfontosabb. Nemcsak a fröccsöntési ciklus fő alkotóelemei, hanem döntő hatással vannak a műanyag alkatrészek minőségére is. A fröccsöntési időben a töltési idő fordítottan arányos a töltési sebességgel, és a töltési sebesség a fröccsöntési sebességtől függ. A műanyag alkatrészek minőségének biztosítása érdekében a töltési sebességet megfelelően szabályozni kell. A nagy olvadékviszkozitású, magas üvegesedési hőmérsékletű és gyors hűtési sebességű műanyag alkatrészekhez, üvegszál erősítésű műanyag alkatrészekhez és alacsony habzású műanyag alkatrészekhez gyors befecskendezést vagy nagynyomású befecskendezést kell alkalmazni.



A gyártás során a formák kitöltési ideje általában nem haladja meg a 10 másodpercet. A befecskendezési idő nyomástartási ideje a teljes befecskendezési idő nagy részét teszi ki, ami általában körülbelül 20-120 másodperc (a vastag falú műanyag részek elérhetik az 5-10 percet). A tartási idő hosszát a műanyag alkatrészek szerkezeti mérete, az anyag hőmérséklete, a főcsatorna és a kapu mérete határozza meg. Normál folyamatkörülmények és a főcsatorna és a kapu ésszerű mérete mellett a legjobb nyomástartási idő általában a műanyag alkatrészek zsugorodási ingadozási tartományán belüli legkisebb idő.



A hűtési időt elsősorban a műanyag falvastagsága, a fröccsöntő szerszám hőmérséklete, a műanyag termikus tulajdonságai és a kristályosodási tulajdonságok határozzák meg. A hűtési idő hosszának olyannak kell lennie, hogy a műanyag részek ne okozzanak deformációt a formából való kiszerelés során. A hűtési idő túl hosszú, nemcsak meghosszabbítja az öntési ciklust, csökkenti a gyártási hatékonyságot, hanem néha az összetett műanyag alkatrészek formából való kiszerelésének nehéz helyzetét is okozza.